czwartek, 27 października 2011

Czy wiesz, że każdego dnia zjadasz aluminium?

Aluminium, czyli glin, jest metalem lekkim, który ma negatywny wpływ na nasze zdrowie. Nieświadomie każdego dnia zjadamy go z popularnymi produktami spożywczymi.


Glin ma szerokie spektrum działania w naszym organizmie. Interferuje z innymi, potrzebnymi nam metalami (cynkiem, chromem, wapniem) obniżając ich przyswajalność. Uszkadza mózg, nerki, wątrobę, kości. Wcale nie trzeba jeść zatrutych produktów spożywczych, żeby zjeść glin. Znajduje się on w wysokich stężeniach w przyprawach, np w majeranku (0,5-1 g/kg) lub pieprzu (48-237 mg/kg). Rekordzistką jest czarna herbata, której suche liście zawierają aż 30 g/kg. Nie należy panikować. Napar z herbaty zawiera już jedynie 10 mg/l. Zdrowy człowiek może bez konsekwencji spożyć 20 mg glinu dziennie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz